Je kunt niet én een algemeen overzicht geven én diep gaan in dezelfde presentatie. Je zult moeten kiezen en naar mijn idee is het beter om dan te kiezen voor diepgaand. En wel om 4 redenen.
#1 Diepgaand is beter te onthouden
In een overzicht kun je slechts onderwerpen globaal aanstippen. Mensen onthouden een onderwerp veel beter wanneer je de tijd neemt om het verder uit te diepen door een voorbeeld te geven of de voor- en nadelen te behandelen.
#2 Diepgaand is overtuigender en boeiender
Een overzichtspresentatie is saai. Iedereen in het publiek die al een beetje voorbij het beginnersniveau is, vindt geen nuttige informatie. Door je verhaal niet te makkelijk maar ook niet te moeilijk te maken, zorg je dat zij hun aandacht erbij houden.
#3 Diepgaand is efficiënter
Waarom zou je werk maken van een algemene presentatie waarbij het publiek weinig tot niets onthoudt en zij de informatie zelf via bijvoorbeeld internet kan vinden?
#4 Diepgaand is beter voor je eigen positie
Iedereen kan een algemene presentatie houden maar alleen een expert kan diepgaand over een onderwerp spreken.
Maak de keuze en ga voor diep!
zondag 28 november 2010
vrijdag 12 november 2010
Wat kun je doen als je ineens minder tijd krijgt voor je presentatie?
Jouw voorganger hield een veel te lang verhaal en ineens sta je voor de vraag of je jouw presentatie wat wilt inkorten. Fijn. Heb je een mooi gestructureerde presentatie binnen de gestelde tijd gemaakt, moet het ineens een stuk korter.
Wat werkt niet?
De neiging van de meeste sprekers is om in een enorm tempo toch alles te vertellen. Dit heeft totaal geen zin. Alle emotie die je in je verhaal hebt gebracht door bijvoorbeeld pauzes in te lassen of klemtonen aan te brengen gaat daardoor verloren.
Wat werkt wel?
1. Anticiperen
- Zorg in elk geval altijd dat je tekst goed gestructureerd en verdeeld is in hapklare brokken. Je kunt dan snel kiezen welke brokken tekst je laat vervallen en later nazendt.
- In de blog over het editen van je tekst, staat de suggestie om van elk blokje tekst een 1-minuut presentatie te maken. Als je die exercitie bij de voorbereiding een keer hebt gedaan, weet je van elk blok wat de kern is.
- De kans op deze vraag is groter wanneer je deelneemt aan een event met meerdere sprekers. Maak in zo'n geval voor de zekerheid een verkorte versie van 10 tot 15 minuten.
Leg het publiek de drie belangrijkste punten voor die je wil bespreken en vraag hen er één te kiezen. Stuur na afloop een hand-out met de overige informatie en zorg dat jouw contactinformatie duidelijk vermeld staat.
Abonneren op:
Posts (Atom)