vrijdag 10 september 2010

Hoe kun je kort presenteren en toch voldoende vertellen?

Veel mensen hebben de neiging om álles te willen vertellen, om volledig te zijn. Maar juist die neiging moet je onderdrukken. Hoe kom je tot de juiste hoeveelheid informatie? 

5 mogelijkheden om je verhaal te editen:
 

1. Eén kernboodschap
Welke boodschap wil je dat het publiek onthoudt in één korte concrete zin? Wat draagt er in de tekst allemaal niet bij aan die ene boodschap?
Schrap alle overbodige informatie.
 

2. De magie van drie
Gebruik in je verhaal niet meer dan 3 belangrijkste punten om de kernboodschap te onderbouwen. Heb je meer punten, zoek dan naar 3 hoofdthema's, zodat je de informatie toch in 3 hapklare blokken tekst kunt structuren.

 
3. Eén voorbeeld per punt

Om de 3 belangrijkste punten aantrekkelijk en begrijpelijk te maken voor het publiek, zijn onder andere voorbeelden, anekdotes of verhalen een goede vorm. Gebruik maar 1 (het beste) voorbeeld of verhaal om iets duidelijk te maken. Schrap alle andere genadeloos.

 
4. Nog meer schrappen
Probeer eens van elk blok tekst een 1 minuut presentatie te maken. Welke informatie blijft overeind en wat kan wellicht nog geschrapt worden?

 
5. Aanvullende informatie
Zet de informatie die je hebt geschrapt in een hand-out of op de website, als je het publiek de mogelijkheid wilt geven het nog eens rustig na te lezen. Zeker via de website bied je het publiek nog een moment om met jou contact te maken.

Niemand vindt het erg als een presentatie korter is, maar het omgekeerde….

 
Succes met schrappen!

1 opmerking:

Ellen zei

Mooie blogpost. Het is een herkenbare neiging om veel teveel te willen vertellen, waardoor je verhaal onoverzichtelijk en te lang wordt. Helemaal waar dat focus op één boodschap je verhaal veel sterker maakt.

Ik vind het overigens grappig om te ervaren dat ik bijna al jouw tips zo kan gebruiken voor het schrijven van blogposts. Daar zijn vrijwel al je presentatietips direct ook toepasbaar.