donderdag 22 april 2010

Een fantastisch idee matig gepresenteerd

Stel je voor, je hebt een fantastisch idee: voorzie vrouwen in een ontwikkelingsland van een mobiele telefoon zodat zij aan dorpsgenoten telefoongesprekken kunnen verkopen. Maar, welk effect heeft een matige presentatie over dit onderwerp op de luisteraar? 



Tijdens TED talks vertelt deze vriendelijke meneer Quadir over zijn idee. Na het zien van dit filmpje blijkt maar eens te meer hoe belangrijk een goed voorbereide presentatie is. Dit is een voorbeeld, maar zeker geen uitzondering vergeleken met presentaties die we om ons heen zien. Een aantal verbeterpunten.

Hardop oefenen voor de spiegel of camera. De man is erg zenuwachtig, dat hoor je aan zijn hoge adem. Het effect is gejaagdheid en dat voel je als luisteraar. Een goede voorbereiding had hem een stuk rustiger gemaakt, waardoor hij meer aandacht aan stemgebruik en houding had kunnen besteden.

Contact maken met het publiek. Een groot deel van de tijd staat Quadir met zijn rug naar het publiek te kijken naar zijn dia's. Ook maakt hij weinig oogcontact als hij wel frontaal staat. Je merkt dat hij trots is op zijn idee en dat graag uitdraagt, helaas komt dat niet sterk genoeg naar voren omdat hij zo weinig contact maakt met zijn publiek.

Sterke dia's bevatten vrijwel alleen beelden. Quadir gebruik dia's waarop teveel tekst staat, terwijl zijn onderwerp voldoende mogelijkheden voor aansprekende beelden biedt.

Een kernboodschap bepalen en die herhalen. Er zijn wel kernboodschappen te bespeuren, maar die komen niet tot z'n recht omdat Quadir ze eenmalig, te snel en op eenzelfde toon uitspreekt. De boodschap aan het begin van zijn verhaal is: "aid removes government from their citizens", later is de boodschap van zijn oplossing: "the telephone is the wapon against poverty". Deze oneliners kan hij veel meer benutten.

Een presentatie biedt meerwaarde voor het publiek. Waarom zou het publiek luisteren. What is in it for them? Uit het verhaal wordt dit niet duidelijk. Het draait te lang om de achtergrond van het idee, waardoor er voor de oplossing en "wat nu verder" te weinig ruimte is in de presentatie.

1 opmerking:

Ellen zei

Mooie concrete tips! Ik weet van mezelf dat ik een aantal van deze foutjes ook maak, je artikel is een goede reminder om daar weer meer aandacht aan te geven.