dinsdag 19 januari 2010

Het nieuwsinterview op locatie

Vaak word je voor een nieuwsinterview min of meer overvallen. De mobiele cameraploegen rijden in het hele land en zeker bij opvallend nieuws is de kans groot dat je geconfronteerd wordt met een journalist die jou voor de camera een interview wil afnemen.
In dit geval kun je je niet voorbereiden, of toch wel?

Voorbereiden van een nieuwsinterview
Vaak kun je best anticiperen op deze situatie. Zodra zich een nieuwtje voordoet in jouw bedrijf, kun je in relatief korte tijd bepalen wat de kernboodschap is en welke indruk je dus wilt achterlaten bij de kijker. Voordat je de deur uitstapt, is er ook nog wel tijd om te bedenken welke vragen je kunt verwachten, en welk antwoord je wilt geven. Voorbereiding in een notendop is dus altijd mogelijk!

Gang van zaken op locatie
Zorg dat het interview plaatsvindt op een herkenbare plek, bijvoorbeeld met jouw kantoorgebouw op de achtergrond. Vraag aan de cameraman tot hoever je in beeld bent, dan kun je daar rekening mee houden. Meestal komt alleen je bovenlichaam in beeld.

Het interview
Een nieuwsinterview gaat snel en als je geluk hebt wordt van het totale gesprek 1 tot 1,5 minuut gebruikt voor de uitzending. Het is belangrijk om te zorgen voor dé 15 seconden boodschap of twee korte quotes. Spreek de kernboodschap op een duidelijke en rustige manier uit. Maak het antwoord tot een afgerond geheel door te verwijzen naar de vraag: “waarom gaat uw bedrijf over op de nieuwe productiemethode?” beantwoord je met “bedrijf x gaat over op productiemethode y, omdat….”.

Geen opmerkingen: