zaterdag 13 februari 2010

Jamie Oliver wint TED Prize

De TED Prize wordt jaarlijks aan een uitzonderlijk iemand uitgereikt. In 2010 is hij voor Jamie Oliver. De prijswinnaar ontvangt 100.000 dollar, mag een 18 minuten presentatie houden en één wens doen om de wereld te veranderen.

Ik word geraakt door Oliver's verhaal, ondanks dat technisch de presentatie niet helemaal volmaakt is. Hij loopt vaak naar het scherm en staat dan met zijn rug naar het publiek, maar de betrokkenheid waarmee hij spreekt, wint het wat mij betreft ruimschoots van de imperfecties.

Zijn verhaallijn is mooi opgebouwd en loopt van de beschrijving van het probleem naar de climax, de oplossing. Het probleem plaatst hij met een eenvoudige staafdiagram in een context, waarmee hij aangeeft hoe groot het is ten opzichte van andere maatschappelijke problemen. Vervolgens werkt hij de details wat verder uit en illustreert deze met foto's en een filmpje. Hij laat zelfs live zien hoeveel suiker een kind in 5 jaar tijd binnen krijgt. Deze beelden en demonstratie versterken op een krachtige manier zijn gesproken woord.


Geen opmerkingen: