zondag 20 februari 2011

Hoe een stotteraar van koninklijk bloed leert presenteren, The King's Speech


Zal king George VI uiteindelijk leren presenteren? Een waargebeurde verhaal over de Duke of York (gespeeld door Colin Firth) die een enorme hobbel moet overwinnen. George VI wordt onverwacht koning als zijn broer afstand doet van de troon. King George VI heeft sinds zijn jeugd een handicap, hij stottert. Verschillende 'artsen' nemen hem onder handen, zonder succes. Dan vindt zijn vrouw een speech coach, Lionel Logue (gespeeld door Geoffrey Rush).

Lionel Logue heeft geen opleiding voor speech coach maar werkt op basis van vertrouwen en jarenlange ervaring. Langzaam maar zeker wint Logue met zijn ongebruikelijke methoden het vertrouwen van George. In een van de eerste ontmoetingen laat hij George een koptelefoon met klassieke muziek opzetten en tegelijkertijd een stukje van Shakespeare voorlezen. Nadat hij dat gedaan heeft, loopt George boos weg omdat hij denkt dat het allemaal geen zin heeft. Een aantal dagen later zet hij toch thuis de grammofoonplaat op: hij hoort zijn eigen stem alle zinnen uitspreken, zonder stotteren!

Door het gebruik van de grammofoon vindt er meteen in het begin van de sessies een doorbraak plaats. Iets dat ik tijdens mijn trainingen ook ervaar door de camera te gebruiken. Wanneer je jezelf terugziet en hoort, weet je meestal zelf een aantal belangrijke verbeterpunten al te noemen. Ook ben je meer gemotiveerd om er wat aan te doen. Na het aanpakken van die eerste verbeterpunten ontstaat er ruimte voor finetuning en een echt boeiende presentatie. Het gebruik van een camera is essentieel, omdat je ziet en hoort hoe je werkelijk overkomt en niet hoe je denkt dat je overkomt.
 

Een belangrijke boodschap in de film is vertrouwen hebben in jezelf en je eigen stem. Door steeds maar door te gaan, ondanks die angstaanjagende momenten voor een groot publiek, slaagt George erin te vertrouwen op zichzelf en zijn stem. Presenteren is doorzetten, oefenen, net zo lang tot het lukt.

Hieronder zie je een stukje waarin de echte koning George VI een toespraak houdt in Glasgow in 1938.
In het laatste stukje weet George dat er twee woorden met een P aankomen. Wanneer je The King's Speech hebt gezien, weet je hoe ontzettend veel moeite hem dit kostte. 


2 opmerkingen:

Arthur Sevenstern zei

Ik denk dat wij veel van Lionel Logue kunnen leren. Mooi dat je de echte George VI er bij hebt gevonden en dank voor het delen, Pauline. Ik ga de film a.s. vrijdag bekijken. Kan niet wachten :)

beste groet,
Arthur

Conduite zei

Ha Arthur, dank voor je reactie. Met name de humor van Lionel vind ik mooi. Het ontspant als je samen met een deelnemer even kunt lachen. Hoewel ik George in de film nauwelijks op een lachje kan betrappen. Veel plezier bij de film morgen.

Groeten!
Pauline