woensdag 9 juni 2010

Speakers are made not born

Aangeboren talent is niet genoeg om succesvol te zijn. Regelmatig hoor ik mensen zeggen: "Ja, maar hij is van nature een gemakkelijke spreker, dat zal ik nooit zo kunnen." Ik denk dat een natuurtalent pas echt een goede spreker kan worden, wanneer hij flink oefent .

CEO van Apple Steve Jobs is niet van de een op de andere dag zo goed geworden. Jarenlang heeft hij gewerkt aan de verbetering van zijn presentaties. Voor elke presentatie begint hij 3 dagen van te voren op het toneel te oefenen, totdat het helemaal naar zijn zin is.

Ook uit onderzoek naar succes van mensen blijkt dat er veel oefening nodig is. Neuroloog Levitin beweert dat je minstens 10.000 uur moet oefenen om te excelleren op een bepaald gebied. Dat is 20 uur per week gedurende 10 jaar!

De Beatles hebben heel veel geoefend. Voordat zij bekend werden en succes kregen, hadden zij al 1200 keer opgetreden, schrijft Malcolm Gladwell in zijn boek 'Uitblinkers'. Gladwell concludeert dat slecht een klein deel van excellentie te danken is aan talent, maar dat het vooral heel heel veel oefening is.

Dus in iedereen schuilt een charismatisch spreker. Hoeveel ben jij bereid ervoor te doen?

1 opmerking:

Koert Vrijhof zei

Beste Pauline,

Eens met je betoog. Je zult bedoelen 'te danken aan' ipv 'te wijten aan'.

Koert Vrijhof