vrijdag 24 september 2010

Waarom sprekers vergeten te ademen

Het valt mij op dat veel sprekers niet ademen, tenminste, niet op de juiste manier. Dit komt omdat we veel tijd zittend doorbrengen. Ademhalen is lastiger als je zit en helemaal als je ingezakt zit. Je hebt de neiging om oppervlakkig te ademen en net genoeg lucht naar binnen te laten komen om te blijven leven.

Een goede ademhaling laat je stem beter tot z'n recht komen. Het zorgt ervoor dat je stem krachtig overkomt, waardoor je autoriteit uitstraalt. Het helpt ook om binnen de zinnen klemtonen aan te brengen, hard en zacht spreken af te wisselen of pauzes te houden. Die technieken zijn nodig om het publiek te overtuigen of de regie te nemen in een interviewgesprek.

Aan de slag dus met je ademhaling. Het fijne is dat je het overal kun oefenen en hoe vaker je dat doet hoe sneller je onbewust wel goed ademt. Neem een grote ademteug en laat de lucht als het ware naar binnen vallen, helemaal tot onder je navel. Je voelt en ziet je buik opzetten. Laat vervolgens de lucht langzaam in ca. 30 seconden via je mond weer ontsnappen. Houd je schouders stil. Herhaal dit enkele keren en doe het  Hou voor gewoonte om niet te veel woorden op één adem uit te spreken. Doe je dat wel, dan eindigen de laatste woorden van je zin zachter en lager, als een zinkend bootje.

Geef jezelf wat lucht tijdens presentaties!

Geen opmerkingen: