maandag 18 oktober 2010

Hoe je powerpoint dia's in 4 stappen verbetert

STAP 1    Maak een foto of beeld zo groot als de dia
STAP 2    Gebruik de derdenregel en verdeel de dia in 9 vlakken
STAP 3    Bepaal wat de belangrijkste elementen van de foto zijn
STAP 4    Plaats deze elementen op de power points of op de lijnen

Een powerpoint presentatie wint aan impact wanneer je de beelden, die je hebt gevonden of zelf hebt gemaakt, goed op een dia plaatst. Een los plaatje met een tekst heeft veel minder impact dan een foto die schermvullend is. Het enige dat je nodig hebt, zijn goede kwaliteit foto's, die je naar eigen wens kunt vergroten en verkleinen.







De derdenregel is voor fotografen vanzelfsprekend, maar wordt door makers van powerpointpresentaties nog veel te weinig gebruikt. Met de derdenregel verdeel je een dia in 9 vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Daardoor ontstaan 4 "power points". De krachtige punten waarop je de belangrijkste elementen van een beeld of foto plaatst. Ook de lijnen kun je gebruiken om een deel van de foto langs uit te lijnen.


  
Onderzoek heeft aangetoond dat de ogen van een kijker van nature een van de power points opzoekt en niet in eerste instantie naar het midden van een plaatje kijkt. Tijdens het fotograferen kun je hier al rekening mee houden. In iStockphoto zit zelfs een mogelijkheid om van te voren aan te geven hoe foto's uitgelijnd moeten zijn, zodat je alleen die foto's als resultaat krijgt. Op de onderstaande foto is het huis geplaatst op de power point links onder, de horizon is uitgelijnd op de onderste horizontale lijn.


1 opmerking:

Pieter le R. zei

Dag Pauline,

Wat is dit blog over presenteren toch smakelijk kost! Ook mensen die al wisten wat je vertelt, brengen dat lang niet altijd in praktijk. Bijvoorbeeld geen tot weinig tekst en een goede voorbereiding. Jammer dat op de nuttige en leuke tips zo weinig reacties komen.

Pieter