dinsdag 14 december 2010

Seminar Garr Reynolds 7 december 2010














Gelukkig reed de Thallys ondanks hevige sneeuwbuien en kon ik vorige week het seminar van Garr Reynolds in Parijs bijwonen. Garr weet van zijn presentaties een feestje te maken. Na een 5 uur durende presentatie had ik er nog steeds geen genoeg van. Wat is zijn geheim?

Een goede spreker verwerkt zijn eigen persoonlijkheid in zijn presentaties. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent dat je dingen van jezelf durft te laten zien, op het toneel, tegenover een zaal vol mensen!  Garr geeft een aantal handvatten daarvoor in de vorm van de drie C's van presenteren: Contribution, Connection en Change.

Elke presentatie is een mogelijkheid om een bijdrage te leveren, om verschil te maken. Wanneer je het zo bekijkt is presenteren geen last, het gaat er niet om hoe goed je het doet, maar om wat je bijdraagt, wat je het publiek geeft in de vorm van informatie maar ook jouw persoonlijkheid. En zeg nou zelf, iets weggeven is toch leuk om te doen?

Het publiek staat meer open voor jouw bijdrage wanneer je een verbinding met hen maakt. Garr heeft tijdens het inloopuur elke deelnemer aan het seminar (ca. 50 personen) de hand geschud en met hem of haar een kort gesprekje gevoerd. Zo "kende" hij zijn publiek voordat hij begon met spreken. Tijdens zijn presentatie verwerkte hij die kennis door zo nu en dan enkele personen individueel aan te spreken en te verwijzen naar hun ervaringen.

Doe het eens anders. Dat vraag ik mijn deelnemers als zij zichzelf moeten presenteren. Draai niet het standaard verhaal af, ik ben die en die, werk daar en daar. Maar denk aan een voorbeeld van een mooi resultaat dat je in je werk hebt behaald en maak een korte, eenvoudige, beeldende beschrijving. Voordat zij dat gedaan hebben, hoor ik hen zeggen: "Ja maar, dat ga ik in het echt nooit zo doen." Totdat zij zien hoeveel persoonlijker zo'n introductie overkomt en hoeveel beter de ontvangers die informatie onthouden.


Jezelf laten zien door iets weg te geven, persoonlijk kennis te maken en eigen voorbeelden te gebruiken. We doen het dagelijks, dus waarom niet tijdens een presentatie?

Als cadeau kregen we de bentobox, waar we meteen mee aan de slag gingen en het nieuwste boek "The naked presenter". 


Heerlijk leesvoer voor de kerstvakantie!

Geen opmerkingen: