maandag 2 maart 2009

Visuele ondersteuning ZONDER bullets

Mensen kunnen niet naar een spreker luisteren en tegelijkertijd een tekst lezen!
De voorkeur van het publiek gaat uit naar het scherm, dus eerst lezen en dan luisteren. Een belangrijk onderdeel van een presentatie, het oogcontact tussen spreker en publiek, verdwijnt.

Waarom bestaan de meeste presentaties dan nog steeds uit een stroom informatie met veel te abstracte titels en bullet points? Dat komt omdat sprekers denken dat een flinke verzameling tekst de indruk wekt dat je goed voorbereid, professioneel en in staat bent om zonder papier te presenteren. Na de presentatie kan de powerpoint ook heel handig gebruik worden als handout. Eenmaal thuis gekomen valt er aan presentaties met bullets vaak geen touw meer vast te knopen en belandt hij negen van de tien keer in de oud papierbak.

Wat dan wel? Gebruik powerpoint alleen als middel om de gesproken presentatie te ondersteunen. Hang gesproken woorden op aan plaatjes. Krachtige beelden ter ondersteuning voegen iets toe aan de presentatie, waardoor de luisteraar de boodschap nog beter zal onthouden. Er zijn veel websites waar je foto’s kunt downloaden tegen een geringe vergoeding of gratis, zoals
Stock Exchange, Morguefile, Image After.

Geen opmerkingen: