maandag 23 februari 2009

Oogcontact maken hoe doe je dat?

De vorige post behandelde het onderwerp winnen en vasthouden van de aandacht van het publiek. Een van de hulpmiddelen die je daarbij hebt, is oogcontact. Door oogcontact krijgt het publiek het gevoel dat je met elk van de aanwezigen persoonlijk spreekt.

Wat doe je wel?

Als je een seconde of 2 focust op één persoon in het publiek is het meestal zo dat deze persoon zal knikken of lachen als respons. Het lijkt wel alsof hij zich daartoe min of meer verplicht voelt. Zeker in het begin van je presentatie is dit een goed middel om contact op te bouwen. Ben je eenmaal een eind gevorderd dan geeft de respons informatie over het al dan niet succesvolle verloop. Krijg je signalen dat het publiek je volgt of zitten mensen bedenkelijk te kijken? Door meteen in te spelen op die reacties en aangeeft dat je bedenkelijke gezichten ziet in de zaal, geef je het publiek de kans om te reageren. Maar nog belangrijker, het publiek voelt zich gehoord en weet dat jij in hen geïnteresseerd bent. Je blijft in contact.

Wat doe je niet?
Als je met je ogen te veel bezig bent met de tekst dan loop je het risico dat het publiek denkt dat de tekst belangrijker is dan communiceren met hen. Ook kijken naar een scherm achter je verbreekt volledig het contact met de zaal. Helaas komt dit nog veel voor. Een vast punt zoeken achterin de zaal, zodat je als het ware over de hoofden heen kijkt, is ook geen goede methode. Wanneer je met een vriend of collega praat, dan kijk je toch ook niet over zijn schouder naar een plek achter hem? Elkaar in de ogen kijken geeft persoonlijk contact en dat is wat je wilt, ook als je presenteert!

Geen opmerkingen: