vrijdag 17 april 2009

Beyond Bullet Points helpt bij maken van goede powerpoint presentaties


Een heel praktisch boek over het opzetten van een presentatie aan de hand van de klassieke ideeën over een plot, karakters en de 3-acten structuur. De schrijver, Cliff Atkinson, gaat er vanuit dat alle films een verhaal vertellen, dus waarom zou een presentatie dat niet ook doen. In het boek leidt hij je door de drie stappen:

  • Schrijf een script
  • Maak een storyboard van het script (ondersteunt het gesproken woord)
  • Produceer het script

De 3-acten geven je presentatie automatisch een logische structuur. In elke acte beantwoord je een aantal vragen. Wanneer je goed over die vragen nadenkt, kom je tot de kern van het verhaal, zonder de overbodige franje. Door de boodschap te mixen met digitale media in een live conversatie met het publiek wordt een dialoog met het publiek uitgelokt. De gebruikte media wordt hierdoor socialer.

De drie acten bevatten:

  1. De setting: om je publiek bij de presentatie te betrekken zul je eerst hun aandacht moeten focussen en hen een context moeten geven.
  2. Acties: het publiek krijgt in dit deel het hoe en waarom van de redeneringen voor de oplossing te horen.
  3. De beslissing kaderen: in de laatste acte worden de emotie en de redenering bij elkaar gebracht, zodat het publiek haar beslissing kan nemen.

Het boek is alleen verkrijgbaar in het Engels, maar is zeer de moeite waard om te lezen als je vaker presentaties met powerpoint geeft. Heb je geen tijd daarvoor, kijk dan eens op mijn website www.conduite.nl voor meer informatie over presentatietrainingen op maat.

Geen opmerkingen: