vrijdag 3 april 2009

Presenteren in het conceptuele tijdperk

Volgens Daniel Pink in zijn boek A Whole New Mind, zijn we in de overgang van het informatie- naar het conceptuele tijdperk, van kenniswerkers naar mensen die creƫren. In een vorige blog schreef ik dat het voor toeschouwers lastig is om tegelijkertijd geschreven en gesproken woorden te verwerken en dat beelden in combinatie met woorden de kans met 60% verhogen dat de boodschap blijft hangen.
Creativiteit gebruiken in het ontwikkelen van een goede presentatie wordt steeds belangrijker. Pink beschrijft zes (creatieve) talenten die door de rechter hersenhelft bestuurd worden en die je kunt inzetten om je presentatie te verbeteren.

Ontwerp
Ontwerpen is niet verfraaien. Een ontwerp voor een presentatie maak je aan het begin, als je nadenkt over het doel van je presentatie en over de boodschap. Deze gedachten zet je om in tekst en daarna in digitale visuele vorm (powerpoint dia’s).

Verhaal
De mens is een geboren verhalenverteller. Denk maar eens terug aan leerkrachten die indruk op je hebben gemaakt, ik wil wedden dat zij goed waren in verhalen vertellen. In tegenstelling tot feiten en cijfers is een verhaal verduidelijkend, boeiend en gedenkwaardig.

Symfonie
Hiermee wordt het vermogen bedoeld om van schijnbaar ongerelateerde delen een totaalbeeld te vormen. Goede presentatoren leggen verbanden die we misschien nog niet eerder legden, zien verbanden tussen de verbanden, herkennen patronen en presenteren niet alleen brokjes maar het grote geheel.

Empathie
Vertaald naar een presentatie betekent dit dat je je kunt verplaatsen in het standpunt van de toehoorders. En je daarnaast ook kunt aanpassen door wat je van je publiek ziet en hoort ter plekke te verwerken in je presentatie.

Spel

Maak je presentatie leuk, lachende mensen zijn creatiever, meer gemotiveerd en dus meer bereid om mee te gaan in de boodschap die je hebt te vertellen.

Betekenis
Steeds meer mensen zijn op zoek naar betekenis in het leven. Een presentatie is een gelegenheid om een kleine bijdrage te leveren aan de wereld, die voldoening voor zowel toehoorder als publiek oplevert.

Deze talenten leren beheersen is niet voldoende, ze vaker gebruiken is zo langzamerhand noodzakelijk geworden om succesvol te zijn in je werk. Sta bij elke speech of presentatie even stil bij de zes talenten en verwerk ze zo veel mogelijk, meer succes verzekerd!
Het boek van Pink leest vlot en staat vol met interessante webadressen en oefeningen om je rechter hersenhelft verder te ontwikkelen. Het is te koop bij bol.com (isbn 9781594482038).

Geen opmerkingen: