donderdag 24 december 2009

Het radio interview

Veel radio-interviews worden gehouden via de telefoon. Je wordt gebeld en iemand vertelt je dat je zometeen in de uitzending bent voor commentaar. Let op, je hoeft je nergens toe te laten dwingen. Geef bij voorkeur aan dat je een kort voorgesprek wilt, waarin je nagaat wat er wordt gevraagd, voor welk programma het is en of er meerdere mensen worden geinterviewd. Op je eigen stem rust auteursrecht, wil je niet dat jouw uitspraken in de uitzending worden gebruikt, zeg dat dan nadrukkelijk. Wanneer je een telefonisch interview geeft, ontvang je van de regisseur aanwijzingen over het moment dat je in de uitzending bent.

De algemene interview tips gelden ook voor de radio: focus, neem en houd de regie, denk aan je uitstraling en de manier waarop je dingen verwoord. Bij radio draait alles om de stem, probeer dan ook zo veel mogelijk te varieren. Wanneer je gespannen bent, is het gebruik van een spiekbriefje een prettig hulpmiddel.

Een radio-interview duurt vaak maar een minuut of 3 a 4. In de spitsuren is dat zelfs nog korter. Houd daarom de antwoorden kort, concreet en eenvoudig. Wanneer je erin slaagt om korte statements te maken, zullen die meestal in de uren na de uitzending in de nieuwsbulletins nog eens te horen zijn. Statements zijn gemakkelijk te monteren.

Hoe zorg je ervoor dat bij zo’n montage toch de dingen die jij belangrijk vindt in de uitzending komen? De truc is om de kernboodschap van elk antwoord aan het begin van de zin te plaatsen, zodat bij het wegknippen van tekst de kernboodschap in elk geval in tact blijft.

Geen opmerkingen: