vrijdag 12 november 2010

Wat kun je doen als je ineens minder tijd krijgt voor je presentatie?


Jouw voorganger hield een veel te lang verhaal en ineens sta je voor de vraag of je jouw presentatie wat wilt inkorten. Fijn. Heb je een mooi gestructureerde presentatie binnen de gestelde tijd gemaakt, moet het ineens een stuk korter.

 

Wat werkt niet?
De neiging van de meeste sprekers is om in een enorm tempo toch alles te vertellen. Dit heeft totaal geen zin. Alle emotie die je in je verhaal hebt gebracht door bijvoorbeeld pauzes in te lassen of klemtonen aan te brengen gaat daardoor verloren.

Wat werkt wel?
1. Anticiperen

  • Zorg in elk geval altijd dat je tekst goed gestructureerd en verdeeld is in hapklare brokken. Je kunt dan snel kiezen welke brokken tekst je laat vervallen en later nazendt. 
  • In de blog over het editen van je tekst, staat de suggestie om van elk blokje tekst een 1-minuut presentatie te maken. Als je die exercitie bij de voorbereiding een keer hebt gedaan, weet je van elk blok wat de kern is.
  • De kans op deze vraag is groter wanneer je deelneemt aan een event met meerdere sprekers. Maak in zo'n geval voor de zekerheid een verkorte versie van 10 tot 15 minuten.
2. Ter plekke een keuze maken.
Leg het publiek de drie belangrijkste punten voor die je wil bespreken en vraag hen er één te kiezen. Stuur na afloop een hand-out met de overige informatie en zorg dat jouw contactinformatie duidelijk vermeld staat.

Geen opmerkingen: