zondag 5 juli 2009

Pauzes in presentaties

Een goed getimede pauze is een krachtige techniek in een presentatie.

Het mooiste effect van een pauze is de aandacht die je ermee trekt. Aan het begin van een presentatie gebruik ik meestal het middel van de pauze. Gewoon iedereen in de zaal aankijken en niets zeggen net zolang totdat iedereen stil is. Bovendien heeft het iets spannends voor het publiek. Wacht tot het muisstil is en start dan (natuurlijk) met een bijzondere opening.


Een ander effect is de adempauze voor jou als spreker en daarmee de denktijd voor het publiek. Zij kunnen even laten bezinken wat je hen net hebt verteld. Voor zo’n korte pauze kun je in je hoofd tot 3 tellen.


Een langere pauze midden in je verhaal gebruik je om te zorgen dat je het publiek in de startblokken zet voor het punt dat je gaat maken, de kernboodschap, zodat zij deze goed tot zich laten doordringen. Een langere pauze duurt ca. 5 tellen in je hoofd.

In het begin voelt het vreemd en ook wel spannend om een pauze in te lassen. Ik vind het één van de makkelijker aan te leren spreektechnieken en het waard om bij je eerstvolgende presentatie eens extra op te oefenen.


Succes!

Geen opmerkingen: